Email: info@sportkid.se

Fakta

Barn och motion

Studier visar att aktiva barn växer upp lyckligare och friskare

 Allt verkar gå snabbare i den här världen där tekniken fortsätter att avancera bortom våra vildaste drömmar. Samtidigt som information glider in mot oss från allt ökande spektrum av (fler antal)källor – datorer, sociala nätverk, mängder av nya butiker och smarta telefoner, det har det blivit en utmaning för en vanlig människa att hålla jämna steg ( att hinna med). Men ironiskt nog är det en sak som är säker i denna tid av snabba medier. Medan vi kämpar för att kunna slå tangenter tillräckligt snabbt för att få ut våra senaste tweeds eller texter, saktar vi ner vår aktivitetsnivå till ett krypande. Och så är våra barn.

 Det är därför viktigare än någonsin att övertyga våra barn om vikten av daglig motion. Barnen gillar verkligen att härma sina föräldrar, och alltför många av dem växer upp med idén om att det är ok att sitta vid en dator i timantal för att titta på inlägg på Facebook eller fördriva tiden genom att skjuta mål i Angry Birds; detta är i stället för att leka ute, springa runt kvarteret, träna svikthopp eller till och med klättra upp på ett träd – och därigenom få frisk luft, förbättrad hjärt-och kärlkondition och viss styrke- och uthållighetsträning.

Det är inte alltid fel på videospel och TV när det gäller barn som saknar aktivitet. En nyligen genomförd studie visade att barn förbränner mer kalorier när de spelar videospel på exempelvis Nintendo Wii, jämfört med vanliga tv-spel. Men inte lika många än om de utövade sporter på riktigt. Vad än det är: tennis eller fotboll, simning eller löpning (eg. löparbana), golf eller basket, är den äkta varan alltid bättre.

Med allt ökande fall av fetma,är det svårt att tro att spel som Wii (som marknadsfördes för att stimulera den faktiska aktiviteten), har haft stort genomslag alls. Mer sannolikt har nyheten försvunnit för länge sedan. Wii kom ut över fem år sedan och många av konsolerna numera samlar damm på garderobshyllor till förmån för mer traditionella, stillasittande spel som Xbox.

När det gäller Tv, är det inte alltid något negativt i fall man tittar t.ex. på sport. I en källa noterades det en ökning av antalet barn som registrerat sig på olika gymnastikkurser efter att ha tittat på Olympiska Spelen. Skådespelerskan Candace Cameron Bure-mest känd för sin barnroll i tv-serien ”Full House” och nu som hustru till fd professionell hockeystjärnan Valeri Bure-inspirerades att prova sin hand på gymnastik efter att ha sett amerikanskan Gabby Douglas vinna guld i London under sommaren. Ännu mer betydande var när den 36-åriga modern fick titta på sina egna barn träna några av de atletiska akrobatkonster.

Hon är inte ensam. Gemene man lägger märke till atletiken hos dagens unga idrottsstjärnor. Edith Halasik, 38, en personlig tränare från Chicago, berättar till New York Times: ”När jag tittade på gymnasterna för tolv år sedan ville jag kasta en smörgås på dem”. För många år sedan hade jag inte varit intresserad av en gymnastisk kropp. Men Gabby och flickorna ser ut friskare och starkare idag. Du ser deras muskler, inte deras revben. Det var det som attraherade mig.”

Gymnasten Shawn Johnson tog hem medaljer för fyra år sedan i Peking, men inte förrän hon etablerat en trogen anhängarskara av fans och beundrare. Även om den småväxta 20-åringen är nu pensionerad från sporten, undervisar hon fortfarande i gymnastik och har skrivit en bok, som till en stor del handlar om de belöningar hon fått från att leva sin hälsosamma livsstil, både som en olympisk mästare gymnast, instruktör och även som en vanlig på utställningar som ”Dancing with the Stars”.

Hon relishes vara en förebild för barn också. ”Tro på dig själv,” skriver Johnson i sin bok ”Winning Balance” (Tynedale House Publishers, ’12). ”När jag tävlade för en plats i  det amerikanska OS-laget i 2008, arbetade jag otroligt hårt, och framgången verkade bara följa med. Jag får så mycket glädje av att dela detta budskap med människor vart än jag går. Jag älskar att berätta för gymnasie-, högstadie- och grundskoleelever om hur jag hittade min egen passion för gymnastik och hur … min passion tog mig platser jag aldrig drömt om. ”

Johnsons talang, hårt arbete och engagemang hjälpte henne att uppnå sina drömmar och bli en mästare. Men när hon repade sig från skador som spårade ur hennes chanser till en comeback till sporten i 2012, insåg hon de största fördelarna med att utveckla överlägsen kondition under alla dessa år av träning. ”Jag är också en starkare förespråkare för fitness än någonsin tidigare”, skriver hon.

Barnen behöver all hjälp de kan få genom dessa och andra bra exempel på en hälsosam livsstil och regelbunden träning. Fetma är ett dödligt problem. Enligt New England Journal of Medicine, i en nyktra